Site menu:

kundalini yoga

Kundalini Yoga is een van de hoofdtakken van yoga. Het wordt beoefend als een manier om de latente kracht van het zenuwstelsel (kundalini) op te wekken door zich op energiecentra (chakra`s) te concentreren. Hierbij gebruikt men dynamische lichaamsoefeningen gecombineerd met verschillende ademtechnieken.

Kundalini Yoga wordt ook wel de Yoga van het bewustzijn genoemd. Met een regelmatige beoefening van Kundalini yoga wordt men zich bewust van zijn menszijn. Je wordt je bewuster van je acties en de gevolgen van je eigen acties die je onderneemt. Met het verworven bewustzijn kun je beter communiceren vanuit het hier en nu. Kundalini Yoga werkt heel direct in, op zowel het zenuwstelsel als het klierensysteem van de mens, waardoor je het effect van de oefeningen meteen aan den lijve ervaart, in de vorm van toegenomen ontspanning, vitaliteit en alertheid. De oefeningen hebben een sterk reinigende werking waardoor gifstoffen maar ook pijn, angst, stress en frustraties worden opgelost. Kundalini Yoga helpt je bewust te worden van je fysieke, mentale en emotionele gesteldheid en deze positief te beГЇnvloeden.

Kundalini Yoga wordt de moeder van de yoga genoemd. Uit Kundalini yoga zijn alle vormen van yoga voortgekomen. Veel Kundalini yoga-oefeningen zijn dynamisch en de aandacht wordt sterk gericht op het waarnemen en voelen van de eigen lichaamsenergie. De adem heeft een centrale plaats en wordt bij alle oefeningen bewust geleid. De meditaties na de oefeningen maken ons bewust van de oneindige scheppingskracht in onszelf en in het universum.

Wat kan Kundalini Yoga voor je betekenen.
- Je leert je houding verbeteren, waardoor je spieren zich minder in hoeven te spannen.
- Je leert je ademhaling kennen en verbeteren, waardoor je minder wordt beheerst door negatieve gedachten: minder stress.
- Je leert hoe je rug flexibel te maken en te houden.
- Je leert verschillende vormen van meditatie.
- Al met al kom je meer in contact met jezelf en daardoor met anderen.

Sadhana is de (dagelijkse) persoonlijke spirituele beoefening. Sadhana kan een paar minuten mediteren zijn als je s ochtends opstaat, het kan een yoga les zijn die je bezoekt, of elke andere spirituele bezigheid. In de traditie van de Kundalini Yoga raadt men aan om s ochtends sadhana te doen, in de uren voor zonsopgang. Dit is de beste tijd voor spirituele oefening, en het bereidt je voor op de komende dag. Het is de beoefening van de bewustwording van je geest op een gefocuseerde en bewuste manier.
Sadhana wordt in ons centrum om 5 uur s'morgens gegeven.